čtvrtek 10. ledna 2013

MOJE KOLOVRÁTKY A STAV


... můj první kolovrátek z AUKRA - to jsem o nich ještě nic nevěděla :-D , jen jsem strááááášně moc toužila příst ... a pak jsem se dozvěděla, že tento je původně tzv. lněný kolovrat a že na něm možná vlna příst nepůjde .... ale zjistila jsem, že jde. Některé ty "lněné" kolovrátky mají totiž to křídlo s dost jemnými otvory a tam by ta vlna skutečně nešla. 
.... můj  druhý kolovrátek, rovněž z AUKRA -  moc se mi líbil, jenže na něm bylo potřeba pár věcí udělat nových ... ale i tento je plně funkční

... a tohle je můj miláček - kolovrátek KIWI od Ashfordu a na něm se mi přede úplně nejlíp ...
 
.... a paradoxně naposled jsem si pořídila vřetánko  ... a to hlavně kvůli holkám, ale pochopitelně i já jsem si chtěla vyzkoušet jak se s ním pracuje ...
.... no a co by bylo předení bez dalších možností využití příze, tak jsem si pořídila stav s pevným  listem ..... (foto je ze stránek Dalinu)

9 komentářů:

  1. Tak to máš doma skvosty. Líbí se mi ty horní dva, zvlášť ten druhý. Ashford sice může krásně příst, ale vzhledem na ně nemá. Já mám (zatím) pouze kolovrátek na len a vlnu na něm předu celkem dobře. Manžel mi jen trochu vypiloval větší otvory. Co na něm téměř nemůžu příst, je art yarn, ale stejně bych tuhle přízi moc nevyužila. Mám raději tenkou nitku i přízi. Ani na vřetánko nedám dopustit, pořád se k němu vracím. Těším se na zítra, protože konečně zas po nějaké době zasednu ke kolovratu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, ten druhý kolovrat to byla skutečně srdeční záležitost a ten KIWI byl spíš o přijatelné ceně, kterou jsem mohla za kolovrat utratit. A na tom lněném jsem se napředla hodně, sice ještě přede, ale je takový celý "rozvrklaný", ale určitě se ho taky nevzdám, třeba dojde i na jeho opravdu ... až se manželovi bude chtít. A stejně jako ty mám spíš raději tenkré příze a úplně nejraději ty z oveček z českých chovů.

      Vymazat
  2. mně se zase líbí ten první! u Kiwi kolovrátku určitě oceníš ty dvě šlapky, to je praktická věc. a od Ashforda to je jistě kvalita a nic se na něm nehne.
    já mám od pana Podlahy ze Soběslavi a jsem úplně spokojená. je to zlatý člověk. kolovrat není dvoušlapkový, ale ta šlapka je tak široká, že se mi tam vejdou obě nohy, takže i když se nestřídají, vypomůžou si a šlapání je lehčí. vřetánko mám taky ráda. myslela jsem, že to bude taková pro mě napůl zbytečnost, ale jak na něm asi ještě neumím, dělám takové nepravidelné příze, co už bych na kolovratu nezvládla. snad vydržím a budu dělat stále nepravidelné :) vřetánko je úžasná věc.
    máš krásné vybavení, Jitu. a´t tě jen těší a užiješ si spoustu radosti. vlna je vášeň!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře jsi to napsala - vlna je skutečně velikánská vášeň. Od té doby, co jsem objevila práci s ní, tak nemám v lásce vůbec akryly apod. uměliny, i když musím přiznat, že dětem z nich jsem většinou nucená plést, protože stále rostou a na to my příjde vlny líto.

      Vymazat
  3. to chápu! pro děti mi je líto dávat předenou vlnu, když čepice sem, čepice tam, klidně to někde zapomenou, válí po zemi :) a já se s tím předu... takže snad jednou budou mít taky vlněné, ale až povyrostou a uvidím, že se o to hezky starají. teď jim radši třeba zrecykluju nějakou flísovou mikinu.

    OdpovědětVymazat
  4. Kolovrátek mi připomněl moji milovanou babičku. Kolovrátek si vzal strejda, má ho jako dekoraci na chatě.

    OdpovědětVymazat
  5. Jitu, jak se máš? stále nakukuju a nic tu není nového. asi máš hodně práce, viď. a co bys musela sem psát, nic nemusíš! jen že se těším, až zase něco tu bude. znovu jsem obdivovala ten šátek pletený, to je ale něco. nebyla bych něčeho takového schopná :)
    jsem ráda, že někdy nakoukneš ke mně a něco okomentuješ, aspoň vím, že jsi v pořádku.
    prosím, chtěla jsem se zeptat na stav. mám taky tento jednolistový Ashford (od Ježíška, jupí!). a zkouším na něm tkát, ale moc mi to nejde. opírám si ho o stůl a nejde mi přitlouct listem útek k sobě, takže tam mám mezery. zkoušela jsem to dotlouct vidličkou, to jde líp. chci utkat kobereček z natrhaného povlečení a prostěradel. dělám někde chybu, nebo to prostě úplně nejde?
    nechci tě moc zdržovat, snad půjde odpovědět krátce.
    moc děkuju za konzultaci a měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Jitka takove rahm snam bil mala holka a od mala mam radost na rucne prace tak mam takove ram a vsechne vlna co vidim ukrade mamka ,na to bil sranda.Das Spinnrad je nadherna ale takove prace neznam ,a hezky siti jak ty take neni muj svet na takove ma leva ruze.Hezky tebe Zdravim karin

    OdpovědětVymazat

... OPĚT ŠÁLA A ŠÁLOŠÁTKY ...

Stále pletu a pletu a předu   ☺  šál inspirovaný http://shop.hedgehogfibres.com/product/born-trippy šátek Find Your Fade .... https:...