čtvrtek 2. května 2013

... PŘÍRODNÍ BARVENÍ ...

Již delší dobu mě láká vyzkoušet si přírodní barvení látky za pomoci listů a květů a dokonce i rezavých hřebíků :-D apod. Něco jsem si načetla na internetu a  usoudila jsem, že to prostě musím vyzkoušet. Vzala jsem kousek bílého plátýnka ze starého povlečení, obešla jsem zahrádku, abych si posháněla nějakou tu "zeleninu" a pustila jsem se do práce. Na vlhkou tkaninu jsem si naskládala lístky pampelišek, mladé lístky vrby, která mi během Velikonoc doma obrazila a ještě jsem přidala několik kvítků sedmikrásek a z manželovy dílny jsem si ještě uzmula dva velké, trošku narezlé, hřebíky, které jsem potom přeloženou látkou s lístky a květy  obalila a nakonec jsem vše stáhla provázkem. Takto připravený zámotek jsem uvařila v hrnci s vodou se solí a octem a týden jsem čekala, jak to všechno dopadne .... Zámotky jsem měla dva, ale ten jeden se nějak nepodařil, tak jsem ho  hned vyhodila  a vyfotila jsem jen ten povedenější. Nicméně mě tato technika barvení látek nadchla natolik, že jsem se rozhodla načíst si něco o rostlinkách vhodných k barvení a hned se pustím do dalších pokusů.
... I. fáze - uvařené zámotky ...
... II. fáze - výsledný produkt po týdnu "zahnívání a rezavění" ...
 


Pokud máte někdo  nějaké zkušenosti s touto technikou a budete se chtít o ně podělit, budu  velice ráda. 
Přeji všem krásné jarní dny!!!!

7 komentářů:

  1. Vypadá to zajímavě, ještě jsem nezkoušela:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, krása...Tak a teď tě už neopustím:-)Věra

    OdpovědětVymazat
  3. Jituš, to je nádherné!!! Dlouho se na tuhle techniku chystám, ale zatím jsem nenašla čas ani odvahu. A to mám prosím literaturu od autorky téhle techniky - India Flint.

    Ty ses přestěhovala? Nebo změnila vizáž, já teď nějak zmateně nevím, kde se nacházím. Ještě že máš nezaměnitelnou profilovou fotku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vladi, díky za pochvalu. Zatím jsem ve stádiu pokusničení a zrovna teď mám v hrnci hedvábnou šálku a jsem moc zvědavá, co na ní bude. Jo a taky jsem si koupila kamenec a byla jsem docela překvapená, že v naší drogerii okamžitě věděli o co jde :-D. Ráda bych tuhle techniku vyzkoušela i na něco plstěného.

      Jinak jsem si sjednotila adresu blogu s názvem a trošku jsem si pohrála i s vizáží, ale tohle už je trvalé nastavení.

      Vymazat
  4. Jitko, dik za navstevu :-)
    Mozna ze te bude zajimat "hapazome", zpusob tisknuti rostlin na latku. Podivej se na muj blog - na leve strane - "my labels" - "hapazome".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raduš, také moc děkuji za návštěvu a hned jsem u Tebe obhlídla "hapazome" a určitě to vyzkouším, vypadá to dost dobře. Jen by mě zajímalo, jestli je potřeba tu barvu i nějak fixovat, aby na látce vydržela. A nebo jestli se látka před tiskem nějak moří.

      Vymazat

... OPĚT ŠÁLA A ŠÁLOŠÁTKY ...

Stále pletu a pletu a předu   ☺  šál inspirovaný http://shop.hedgehogfibres.com/product/born-trippy šátek Find Your Fade .... https:...