čtvrtek 25. července 2013

... PŘÍRODNÍ BARVENÍ ...

Neustále jsem pokukovala u Vlaďky na vlnu obarvenou pomocí přírodních barviv a přemýšlela jsem o tom, že to musím vyzkoušet. Vloni se to nějak nezadařilo, ale tím, že jsem letos propadla eko tisku, jsem  prostě už musela.

Tahle nádhera, tedy alespoň pro mě, vznikla barvením za pomoci ořechového listí. Barvila jsem už upředenou vlnu a musím říct, že mě to neskutečně nadchlo a hned jsem ještě obarvila dvě přadýnka v odvaru z březových listů.
Rozhodně bych ráda ještě vyzkoušela  nějaké jiné listy či rostlinky nebo houby. Letos se mi ještě určitě nepovede všechno, ale začala jsem a to už mě jen tak nepustí. Už teď, díky své barvířské úchylce, všude obhlížím, čím z okolí by se dalo barvit.

Přeji krásný zbytek dne!!!!!!

8 komentářů:

  1. Teeeeda! Povedly se ti skvělé odstíny! Nádhera! Uznej, že takhle bys to chemicky nevyčarovala (i když přírodní barvířství je taky chemie, ale taková čarodějná) Vlna je tvoje? Vypadá nádherně, úplně si představuji svetřík sladěný v těhle zlatých ořechových odstínech ...

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě mám dotaz (musela jsem se nejdřív pořádně pokochat a s dovolením jsem si tě přišpendlila na pinterest do sbírky). Těch odstupňovaných odstínů jsi dosáhla pomocí doby barvení, nebo jsi barvila přadýnka postupně a ubývalo barvivo? Díky za sdílení, těším se na další pokusy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vladi, máš absolutní pravdu, že kupovanou barvou bych takto navazujících odstínů nedocílila a tohle je, alespoň pro mě, zábava, protože objevuji a jen tuším co mi z toho vyleze za barvu. Odstupňované odstíny jsem dosáhla postupným barvením v jedné lázni. Takže přesně jak píšeš, jak ubývalo barvivo, tak jsem získávala postupně světlejší odstíny. Vlna je moje, ale z koupených sterilních česanců :D. Ta ořechová je TEXEL a ta březová je TEESWATER.
      Jsem moc ráda, že se Ti líbí a moc děkuji za to přišpendlení do sbírky. Na pinterest jsem si ji zatím ještě nenahrála.

      Vymazat
  3. What great dye results you achieved, and the wool is beautiful :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pááni, ořechové listí a jak nádherně to vypadá:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat

... OPĚT ŠÁLA A ŠÁLOŠÁTKY ...

Stále pletu a pletu a předu   ☺  šál inspirovaný http://shop.hedgehogfibres.com/product/born-trippy šátek Find Your Fade .... https:...