úterý 28. května 2013

... OPĚT EKO TISK ...

Od minulého příspěvku jsem neustále prohlížela zahraniční blogy a  sháněla informace o této zajímavé technice. Minule jsem zkoušela tisk na bavlnu a tentokrát  jsem to zkusila mimo to ještě i na hedvábnou šálku. Posháněla jsem si různá mořidla (modrou a zelenou skalici a kamenec), posbírala listy a květy - a pustila jsem se do další etapy pokusničení. 
... takhle vypadala šálka po prvním pokusu (vařeno v roztoku vody  se solí a octem) a na tisk jsem použila afrikány, srdcovku, listy růží, modřence ...  Šálka se mi ale zdála moc světlá a listy nebyly dostatečně vyrýsované,  a tak jsem přemýšlela co s ní dál ...


... a toto je po druhém uvaření ve vodě se skalicí, troškou kamence a  přidanými rezavými hřebíky :-D .... Listy jsou už krásně vyrýsované, ale klidně jsem to mohla nechat zabalené déle ... holt příště musím být trpělivější.

.... a takto dopadl tisk na bavlnu ve stejné lázni jako hedvábí ...
... a tisk "hapazome", na který mě včera navedla Radka a který jsem musela hned dneska vyzkoušet ...

Rozhodně ale s  pokusničením nekončím. protože mě to docela dost baví a vlastně nikdy pořádně nevím, co se na tkanině objeví. Příště chci vyzkoušet tisk i na plsť nebo vlněný úplet. 
Moc Vám všem děkuji za milé komentáře a návštěvu mého blogu a přeji Vám krásné dny!!!! 

8 komentářů:

  1. Je to moc krásné! Nedivím se, že tě to chytlo. Nemůžu se dočkat, až to taky vyzkouším. Líbí se mi to jemné vzorování, barvy, všechno.

    Jituš, mám jednu prosbu, ale nemusíš mi vyhovět. Nakonec, je to tvůj blog. Ale přece jen, kdyby ti to nevadilo, nemohla bys vypnout ten vodopád květin? Za prvé mi to šíleně zpomaluje počítač a ten hučí na plné pecky. Tvůj blog se mi pak dlouho načítá. Za druhé přes kytky nevidím pořádně na text, hodně to rozptyluje. A za třetí se mi při psaní komentářů uhnízdí do cesty růžový tučňák a nechce se uhnout. Doufám, že se na mě nebudeš zlobit, chodím k tobě na návštěvu ráda, ale tahle drobnůstka mě rozčiluje. Kdyžtak můj komentář hoď do koše. Hezký den a těším se na nové ekoprint.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlaďko, už je vyhověno, popravdě jsem o tom už uvažovala, že ten nesmysl zruším, takže teď k tomu konečně došlo :-D

      Určitě tuhle techniku vyzkoušej taky, protože opravdu stojí za to. Teď jsem se ještě pustila do shánění eukalyptu, protože barví krásnou červenou, ale zatím jsem na něj u nás nenarazila, tak si asi objednám semínka a budu si ho pěstovat. A ještě by mě zajímalo jaká je ta knížka Second Skin od India Flint. Někdy bývá na Amazonu u některých knížek náhled, ale tentokrát jsem nic nenašla a protože přece jen není zrovna levná, tak nevím, jestli si ji mám koupit nebo ne.

      Vymazat
    2. Jituš, díky! Blog se ti teď načte okamžitě a bez problémů.

      K té knížce, mám zkušenost, že více náhledů bývá na americkém amazonu, než na britském. Mám knihu eco colour.Přála jsem si ji k vánocům, ale ještě jsem se jí neprokousala. Místo návodů na eco print na mě vyskočila celá filozofie přírodního barvířství, filozofie života zároveň. Potřebuji na to čas, abych všechno vstřebala, kapitolu po kapitole. recenze na second skin je tady: http://alicefox-textiles.blogspot.cz/2011/07/second-skin.html S těmahle knížkama, myslím neprohloupíš, když se tím chceš více zaobírat. Já jsem tedy na knihy všeho druhu ulítlá a zrovna tahle moje nová je hotové umělecké dílo. Je tak krásně zpracovaná, že i kdybych ji moc nevyužila, stejně si ji budu ráda pročítat. V knihovně má čestné místo spolu s dalšími.

      Vymazat
  2. Jani, ty jsi chemik:-)). Ale je to úžasné:-) Věra

    OdpovědětVymazat
  3. wow naozaj zaujímavá technika a ešte krajší výsledok, klobúk dole :-)
    pa pa Zdenka

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, já tedy zírám, to je opravdu krásné! už jsem podobný tisk rostlinami zahlédla jednou na nějakém zahraničním blogu, ale vůbec jsem nevěděla, o co jde. díky tobě teď vím víc, díky. líbí se mi, že jsi využila i ty rezavé hřebíky. těším se na tvé další pokusy!

    OdpovědětVymazat

... OPĚT ŠÁLA A ŠÁLOŠÁTKY ...

Stále pletu a pletu a předu   ☺  šál inspirovaný http://shop.hedgehogfibres.com/product/born-trippy šátek Find Your Fade .... https:...