pondělí 5. května 2014

... DALŠÍ STŘÍHÁNÍ OVEČEK A PŘEDENÍ ...

 Po MAJÁLESU, který se nesl v duchu velice příjemného počasí i programu, nás v sobotu vítr ... a to doslova ... zavál na Festival regionálních produktů do areálu  HOTELU POD ZVIČINOU, který máme od domu několik málo kilometrů.
Mě nalákalo stříhání oveček a řemesla ... jak jinak :-D  a ani rodinu jsem opět nemusela nijak přemlouvat. Už mě chudáci znají .... I tentokrát bylo na závadu pouze počasí, které nás vyhnalo k domovu dřív, než bychom si bývali přáli. Původně jsme si mysleli, že kromě programu se "courneme" ještě trochu po okolí, protože ten, kdo hotel stavěl, vybral opravdu krásné místo s báječným výhledem do kraje. Bohužel, procházka se nekonala ... tak zase  příště ... až bude tepleji.
... konečně jsem objevila ve Dvoře Králové přadlenku ....

... pobavila nás malá jehňátka, která hned, jak se máma ocitla břichem nahoru, pochopila, že mají velice snadnou cestu k mlíčku ...  bohužel měla kvůli stříhání smůlu ...
... pán sice stříhal, ale proti tomu, co jsme viděli v Ratibořicích a i vzhledem k tomu, jak nám střihač vyprávěl, na co si musí dát  pozor, aby ovečce neublížil, tak zde snad každá odcházela s nějakými krvavými šrámy ...  a to mi zrovna dobře nedělalo a navíc si myslím, že když už se to stane, tak by se místo mělo zastříknout dezinfekcí a ne jen tak ovečku šoupnout zpět do ohrady ... Navíc by mě zajímalo, k čemu vlnu použili, protože to všechno (tedy i to hodně špinavé a nekvalitní) rouno hned nahrnuli do pytle.  V Ratibořicích  střihač říkal, že nejprve ostříhá to špatné a dá na hromadu zvlášť a to pěkné, které půjde k dalšímu zpracování dá na druhou stranu, aby se to nemíchalo dohromady ... tady ne. 
... a tohle jednonitkové přadénko je  18 mic australské merino, krásně jemňoučké a absolutně nekousavé a upředené opět na krajkovém vřetenu... Metrů bude  něco okolo 900 a tak to se mi fakt tentokrát nechtělo počítat :-D, ale asi budu muset, protože se chystám na  nějaký hřejivý šál nebo šátek ... tak abych věděla kolik toho ve skutečnosti je. Přadénko má v sobě ukryty všechny barvy sálajícího ohně.  

7 komentářů:

  1. V našem státě už i na střihače dolehlo, že vlna je vlastně odpad. Tak to mnozí neřeší. Kdyby se cenila alespoň o trochu víc, jak si zaslouží, snažili by se myslím i střihači mnohem víc. Třeba se to zase jednou změní, když se budeme my přadlenky snažit a pídit se po domácím rounu. Rozhodně se čím dál tím více lidí vrhá do chovu ovcí a ovce se musí stříhat a s vlnou se pak musí nějak naložit, jinak tu máme každoročně horu odpadu.
    Vlnečka vypadá překrásně, máš krásně sladěné barvy, tak jen se nechám překvapit, co utvoříš. Tak ať ti to jde od ruky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že česká vlna je celkem degradovaný materiál ... bohužel ... a tudíž, že je asi jedno jak ji kdo ostříhá, když pak skončí někde v odpadu. Ale nějak mi to přišlo líto a líto mi bylo i těch postřihaný oveček. Kousíček vlny jsem si přinesla domů, ale nedozvěděla jsem se o jaké plemeno šlo. To mi nebyli schopní říct, ale vlna se zdála docela jemná.
      Děkuju za pochvalu přadýnka. Česanec jsem barvila někdy předloni a tak jsem si od předení té "obyčejné české" zase odskočila k té "sterilní". Ovšem musím se opakovat ... předení té, kterou jsem si připravila sama je prostě o něčem jiném. Prostě ji mám nějak raději.

      Vymazat
  2. We hope to find a quiet and experienced shearer for our three.The scarf from your yarn will be very nice and soft, it looks like a single.
    Birgit

    OdpovědětVymazat
  3. Ovčí vlna je úžasná - mám svetr ze staré vlny a pořád slouží. Těším se, co vytvoříš z té plaménkově zabarvené vlny. Pa :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, děkuji. Myslím, že z ní upletu šátek. Nějaký nápad v hlavě nosím, ale zatím netuším jestli to bude hned nebo za nějaký čas, protože jsem si odskočila od předení přírodní hnědé z kříženky Zwartbles x Jurská x Bergshaft. Té mám dva pytle :-D, takže práce taky dost.

      Vymazat
    2. Z takhle krásně probarvené vlny by byl určitě moc krásný kabátek, takový polodlouhý, volnější, na podzimní toulání přírodou - úplně ho vidím před očima. :-) Hezký den.

      Vymazat
  4. Nádherně ,, sálající ,, barva !!! ...přeji krásné pleteníčko ♥ Iva

    OdpovědětVymazat

... OPĚT ŠÁLA A ŠÁLOŠÁTKY ...

Stále pletu a pletu a předu   ☺  šál inspirovaný http://shop.hedgehogfibres.com/product/born-trippy šátek Find Your Fade .... https:...