neděle 18. května 2014

... ŠÁTEK A KLUBÍČKO ...

Stále spřádám  české  hnědé rouno  kříženky Zwartbles , ale protože je to opět tenká příze a jen v jedné barvě (sice hezké), tak jsem si odskočila k barevnému česanci australského merina 18 mic. Příze je také předená na krajkovém vřeteni, takže je tenoučká ... nejspíš na nějaký další šál nebo šátek. Metry jsem opět nepočítala, protože přadénko váží 290 g, a tak při té tenkosti by to počítání  bylo opět děs a hrůza.  Nevím, možná až se mi bude chtít :-D, tak to přece jen spočítám, abych věděla, kolik jsem toho vlastně "našlapala".....
... "ZA TAJEMSTVÍM SAHARY" ...
No a abych nezapomněla, přidávám druhý "zubatý" šátek/šál, pletený z dvojnitkové příze  merina a hedvábí mulberry (50/50). Hotový už ho mám dlouho, jen jsem ho jaksi zatím nevyfotila .... Vzhledem k použitému materiálu je krásně heboučký a "ňuchňací".


Přeji krásné a tvořivé dny a jen doufám, že už budou taky slunečné a teplé, protože potřebuji prát vlnu.


6 komentářů:

  1. Co tomu šlapání říkají tvoje nožky? Tajemství Sahary má nádherné barvy, hřejí už samy o sobě. Radost pohledět.
    Taky vyhlížím slunko. Dnes si jedu pro další várku vlny, co by skončila někde zakopaná. Jen nevím, jestli to ještě budu schopná zvládnout. Nemáš nějakou adresu nebo kontakt na provozovnu, co by se tam vlna poslala a zpět by přišla učesaná? Jeden žok mi hyzdí terasu, kam si chci dát kytky, další překáží v garáži,... k vlastnímu předení už se pomalu přes česání nedostanu. To mám za to, že jsem Manda chtivá :-( Ale můžu já odmítnout?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vladi, nohy už mám celé ušlapané a ani zádům se to moc nelíbí, ale co naplat, když bez předení nemůžu vydržet.
      Zrovna před chvílí jsem namočila vlnu od loňska, kterou jsem měla uloženou v zahradním domku v pytlích a ještě jeden mě čeká. A navíc jsem si vloni domluvila vlnu z romanovek tady od paní z vedlejší vesnice. Dokonce mi vlastně volala sama a že mi ji i ráda doveze, jen ať se jí zbaví. Ani vlastně nevím z kolika ovcí by to bylo a jak moc "čistá". Pravda je, že zatím nevím jestli do toho půjdu, protože to praní je ještě to nejmenší, ale česání je hrůza a tak bych tím pádem taky brala, kdyby mi to někdo načesal. Jenže o žádné takové provozovně, která by to udělala, zatím nevím, ale začala jsem pátrat .... Taky si někdy říkám, že jsem nenasytná, ale když je mi té vlny tak líto a navíc, když ještě k tomu ta vlna nekouše, tak by byl hřích si ji nevzít. Jen holt ta příprava, než je vlna použitelná k předení je moc zdlouhavá a bolí od toho celé tělo .... pak už je to brnkačka a zábava a úžasný pocit.
      Musím říct, že jsem čím dál víc pyšná na to, že si umím to klubíčko upříst a stále to přetvoření surového rouna na něco užitečného považuju přímo za zázrak.
      Tohle byl můj velký dětský sen ... vyrobit vlastní přízi a utkat si vlastní látku.

      Vymazat
    2. Tak to máme úplně stejné pocity. Včera jsem si byla pro další tři pytle. Bylo mi jasné, že vlna bude šíleně zakrmená, protože majitelka je na všechno sama, má toho až nad hlavu, ... Ale když vidíš to rouno z odstřižené strany, ty nádherné dlouhé sloupky vlny, jak je jemná a bělounká, tak si to smetí v ní okamžitě odmyslím. A hned jsem si ji zamluvila na příští rok, protože považ, po vlně začíná být poptávka, čím dál tím víc lidí přede nebo plstí. A lidi hodně chovají spíš masná plemena.
      No, s tím česáním budu pátrat a kdyžtak dám vědět.

      Vymazat
  2. Bylo by to zajímavé spočítat:-))))
    Šátek je nádherný!
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, děkuji!!! Myslím, že na to počítání dojde, i když je to při takovém množství docela otravná práce. Až spočítám, tak to sem písnu. Přeji krásné dny.

      Vymazat
  3. Would like to wish you a happy birthday Jitka!

    OdpovědětVymazat

... OPĚT ŠÁLA A ŠÁLOŠÁTKY ...

Stále pletu a pletu a předu   ☺  šál inspirovaný http://shop.hedgehogfibres.com/product/born-trippy šátek Find Your Fade .... https:...