čtvrtek 5. července 2012

PRÁCE SE SUROVOU VLNOU - I. část

Vlna z kříženky  Zwartbles x Jurská x Bergshaft. První čištění - švihacím kartáčem si rozvolním jednotlivé prameny a vybírám největší nečistoty a vlastně i čistím ty různé "zacupaniny" od bláta a bobků. 
Tady mám vypráno a suším a to pak ještě jednou přeberu :o)) a tím mám nachystáno na pozdější česání.








Toto je  vlna, kterou jsem dostala a jak se říká: "Darovanému koni na zuby nehleď" Ale nejde to.... je to naprostá hrůza a děs. Nic horšího jsem doposud v rukou neměla :-D Nicméně jsem se rozhodla, že to nějakým způsobem přeberu a vyberu si opravdu jen to, s čím se budu chtít čistit, protože tato vlna obsahuje nejen značné množství bobků ..... to by jeden neřekl, že :-D. Ale  i různé větvičky a to ne zrovna malé, bodláky, různé druhy krmení atd.  Při chuti do přebírání mě drží snad jen to, že se zdá docela dost jemná a má krásný dlouhý vlas, ale co je to za plemeno neví ani majetel.
Mám toho 3 pytle a je to ze šesti oveček. No holt jsem nenasyta nenasytná, takže dobře mi tak. Ovšem musím přiznat, že to, co vyhazuji mi rve srdce, jenže  to bych na tom opravdu nechala ruce i záda. 

7 komentářů:

  1. Jituš, vydrž. Až z toho budeš točit, budeš si říkat - Že já to vyhodila!
    Mongolové to dělají tak, že vlnu rozprostřou na plachtu a švihají do toho dvěma proutky střídavě oběma rukama - podnes. Fungovalo mi to skvěle u valašky, vyklepala jsem z ní spoustu drtě a dobře ji rozvolnila. S merinou to nešlo, ale ta zas nebyla tolik špinavá.
    Barvy z té vlny vypadají zajímavě, bude to krásná příze. Ta tmavá hnědá mi připomíná jacoba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se vydržet, ale některé ty kusy byly i docela dost filcovaté a nešlo s tím nic dělat, takže ty musely pryč. Víš ono to na té fotce není tak vidět, ale ty chudinky ovce má ten dotyčný docela v nepořádku. Tohle by mu totiž nikdo nevykoupil ani náhodou. Ta tmavá vypadá opravdu hezky a teď tam mám rozdělanou ještě jednu z kříženky Zwartbles (nafotím později) a ta má v sobě dost šedivých vláken a je podobná jucobovi ještě víc (tedy aspoň tomu, co jsem už předla).

      Vymazat
    2. Kolem ovcí je dost lítání, když je chceš mít v pořádku. Dneska jsme vstávali kvůli nim pomalu v pět hodin. Část jich utekla a řvaly, jako když je na nože berou. Tak honem přehnat na lepší pastvu a starou zkontrolovat a odplevelit. Nemám teď skoro na nic čas, jak se stádo rozrostlo. A to jich zdaleka nemám, co Ella :-D. Hodně lidí asi neví, do čeho jde a pak se krčí ovce na vydupaném plácku odkázané na seno.

      Vymazat
  2. Jak se rika s chuti do toho ,pul je hotovo ale asi to bude trvat trochu delsi dobu nez se dostanes na dno tretiho pytle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ello, zdravím a děkuji za milou návštěvu. Bude to trať na delší běh a už s tím musím taky pohnout, protože v zahradním domku je to už jak na salaši .... teplíčko, ale smrádeček :-D

      Vymazat
  3. Jituš, tak to budem sledovať, čo z toho čuda-juda vykúzliš.

    OdpovědětVymazat
  4. Dozvím se tu spoustu zajímavostí..děkuju.

    OdpovědětVymazat

... OPĚT ŠÁLA A ŠÁLOŠÁTKY ...

Stále pletu a pletu a předu   ☺  šál inspirovaný http://shop.hedgehogfibres.com/product/born-trippy šátek Find Your Fade .... https:...